BME - Fizika Előadás

Dátum: 2013-02-19 18:44:49   •   Posted by:   •  Category: 10

Nemrég a Budapesti Műszaki Egyetemen voltunk, ahol Härtlein Károly tanár úr fizika kísérleteit tekintettük meg. Ezt a téli kísérleti bemutatót már több éve megrendezi. Mivel tavaly már voltunk egy hasonló előadáson ezért nem voltunk annyira izgatottak. Néhányan azt hitték, hogy ugyan azt az előadást fogjuk megnézni újra. De ez nem így történt. Izgalmas és új kísérletek lettek bemutatva a nagyközönség számára.

 

Szerencsénkre osztályfőnökünk, Ecseri Éva tanárnő, az első három sorban biztosított nekünk helyet. Minden kísérletet élveztünk, persze volt olyan, ami nem akart elsőre sikerülni, de végül a tanár úr azt is megoldotta. Néhány kísérlet az aktuális

tananyagunkhoz is kapcsolódott. Például a krioforral végzett kísérlet. Itt zárt rendszerben víz a vízgőzzel érintkezett. Megfigyelhettük, hogy a vízgőz hűtése hatására hogyan történik meg a víz forrása, majd fagyása. Szerencsére a magyarázatot már tudtuk, mert órán megbeszéltük. A forrás nem volt túl látványos, de a kristályosodás folyamatát jól lehetett látni. Jó pár olyan kísérlet is volt, amit elektrotechnikából már vettünk, de még így is nehézséget okozott néhánynak a megfejtése. Az elektrotechnikai kísérletek közül szerintem az volt a leglátványosabb amikor "pár" elemet összekapcsolt sorosan, majd rákötötte egy feszültségmérőre. Az elemekkel feltöltött két kondenzátort, amire egy ötven menetes tekercs volt rákötve. A tekercsre ráhelyezett egy fémgyűrűt. A kondenzátorok kisütésekor láthattuk, hogy Lenz törvénye valóban igaz. Ezt a kísérletet megismételte két nagyobb kondenzátorral. Most viszont csak ötmenetes tekercset használt, amibe egy egymenetes tekercset helyezett el. Ez egy üres tubus volt. A kondenzátorokat feltöltötte, majd kisütötte. Az egymenetes tekercs az erőhatások miatt összeroppant, deformálódott.

 

Számomra csaknem az összes kísérlet érdekes volt, és szerintem a többieknek is tetszett az előadás.

 

Róna Tamás

2013.02.16.