Megemlékezés március 13-án délelőtt

Dátum: 2013-04-07 20:09:26   •   Posted by: toma3757   •  Category: 10

A megemlékezésre március 13-án a Puskás Tivadar Távközlési Technikum tornacsarnokában került sor. Az előadás előtt a vendégek és az osztályok rendezett széksorokban foglalhatták el ülőhelyüket. Az előadás pontban 9:00-kor elkezdődött. A résztvevőket élőzene fogadta a diáksereg és a vendégek nagy örömére. Az 1848-as katonadalok előadója az Obsitos-zenekar volt, amely javarészt nyugdíjba vonult katonazenészekből állt. Az igazgató úr vázolta a délelőtti programot, majd következett a Himnusz.

A Himnusz végeztével megkezdődtek a nem mindennapi előadások sokasága. A házigazda (igazgató úr) nagy tisztelettel köszöntötte az ünnepély díszvendégeit, elsősorban Maros Katinkát, Puskás Tivadar ükunokáját, Dr. Marcal László mérnök urat és fiát Marcal Zoltán fogtechnikust. Az Igazgató Úr, hivatalosan az intézményvezető, Puskás Tivadar családfáját mesélte el, amellyel még az ifjú hallgatók arcára is mosolyt csalt. Amikor Dr. Horváth László Ferenc elkezdett beszélni mindenki meghökkentve vette tudomásul, hogy nem csak az 1848-as szabadságharcról, hanem a telefonhírmondó 120. évfordulójáról is szólt az ünnepély. Ezután ifjú diákok előadásait hallhattuk, amely a XIX. századi magyar fizikusok életpályáját és találmányait foglalta magába. A 10.A osztályból Gajdár Tamás nagyszerűen adta elő Irinyi János életútját,  amelyet a közönség heves tapssal köszönt meg. Ezután szó volt, többek között Eötvös Lorándról és a triumvirátusról, vagyis a Déri, Bláthy, Zippernovszky hármasról. A diákok előadásai után a zenehallgatásé volt a főszerep, ugyanis az Obsitos-zenekar játszott. Először Kossuth indulót, majd Erkel Ferenc műveivel kedveskedtek a zenészek. A műsor befejezéseképpen Kodály-Kállai kettőst hallgathattunk meg, amely szintén visszaröpített mindenkit a múltba, és az akkori történésekbe.  Az élőzenei előadás után, Dr. Gács János tartott beszédet a szabadalmakról, ami koránt sem volt annyira érdekfeszítő, de sok érdekes információt tartalmazott.

Végül, de nem utolsó sorban az igazgató úr oklevelet és kitüntetéseket adott át. Az oklevelet diákok kapták, a Budó Fizikaversenyen nyújtott kitűnő teljesítményük alapján. A 10. A osztályból Fülöp Noé, Kenyeres Norbert és Hajnal Imre érdemelte ki a díjat. A kitüntetéseket legfőképpen a díszvendégek kapták még pedig: Maros Katinka, Dr. Marcal László, Marcal Zoltán, Jakab László és Dr. Tolnai Mariann. A megemlékezést a Székely himnusszal lett lezárva, Rácz Rita énektanár előadásában. A műsor végeztével, az osztályok sorrendbe hagyhatták el a tornacsarnokot, és készülődhettek a Fiumei-úti temetőbe, ahol megemlékeztünk és tiszteletünket tehettük kor nagyjainak sírjánál.                                                                                                                     

                                                                                                                        Sarina Bertalan