Megemlékezés március 13-án délután

Dátum: 2013-04-07 20:12:49   •   Posted by: toma3757   •  Category: 10

Ahogy az már hagyománnyá vált idén márciusban is megemlékeztünk ünnepségek keretén belül a szabadságharc eseményeire. Az ünnepségeket a délelőtt folyamán az iskolában bonyolítottuk le. Amint ezzel végeztünk útnak indultunk és egy új helyszínen folytattuk a megemlékezést.

Az új helyszín pedig nem volt más, mint a Fiumei úti Nemzeti Sírkert. Ide kellett eljutni minden egyes osztálynak. Ezt tömegközlekedéssel tudtuk megoldani. Amikor minden osztály eljutott a temetőbe, az első állomás a Deák-mauzóleum volt. Itt rövid várakozás után elkezdődött egy újabb ünnepély, amely rövidebb volt, mint a délelőtti, de hasonlóan jó hangulatban zajlott. Ezt is Igazgató Úr nyitotta meg, majd következett egy vendég, aki egy hosszú, de tanulságos beszédet mondott el. Ezután a már jól megszokott szegelés következett. Ez abból áll, hogy egy kis fém pajzsot felszegel az iskola zászló rúdjára az a személy, aki előtte valami beszédet mondott el. Ezzel zártuk a temetői ünnepélyt. Ezután sorban minden osztály megnézte a Deák-mauzóleumot belülről. Meglepően szép és hideg volt belül az épület. Itt még nem volt vége a napnak, ugyanis volt még egy feladatunk hátra. Minden osztálynak meg kellett néznie nagyjából tizenhat sírt. Minden sírnál állt egy vagy két ember, akik mondtak néhány érdekes dolgot arról a személyről. Ez nagyjából egy egyperces kiselőadás volt minden sírnál. Minden egyes sírhelynél egy osztályképet is készítettünk. Ezek után már nem volt más hátra, mint hogy mindenki hazamenjen.

Szerencsére az idő is jó volt így a szabadtéri programot nem akadályozta meg az időjárás. A jól megszokott szervezettséggel zajlottak egész nap az események. Mára már hagyománnyá vált az ilyen és ehhez hasonló ünnepségek.

       Szabó Bence