Zacher Gábor előadása

Dátum: 2014-03-02 21:51:16   •   Posted by: toma3757   •  Category: 11

        Február 20.-án Zacher Gábor toxikológus ellátogatott hozzánk, a Puskásba, hogy egy előadást tartson a drogok és egyéb függőségek okairól, és következményeiről. Az előadásra délután két órakor került sor a tornacsarnokban, az egész iskola jelen volt. Az eseményről felvételek is készültek.

 

            Zacher Gábor kezdetben a korosztályunkat legnagyobb mértékben érintő problémáról beszélt, a technológiához való kötődésről. A mi generációnk az első, amelyik fiatal korától kezdve használ telefont. Ma már az iskolához és a munkához szinte elengedhetetlen a géphasználat, így ez a függés nem orvosolható absztinenciával, viszont kihangsúlyozta, hogy fontos a mértékletesség. Ez után rátért arra, hogy a fiatal korosztály miért kezd el kábítószereket használni. Elmondta, hogy a részben azért, mert a szülő nem ad elég tájékoztatást ezek felől a szerek felől. Nincs meg a kommunikáció a szülő és a gyerek között manapság, ami ugyancsak lehet, hogy a szülő hibája. Felhívta a figyelmet, hogy a kommunikáció hiánya érzelmi lyukakat hagyhat egy gyerekben és így lesz valakiből „hét perces ementáli gyerek” (a hét perc a napi hét perc kommunikációt jelenti a szülő és a gyerek között, az ementáli egy lyukacsos sajtfajta, ami az érzelmi lyukakra utal). Viszont az idősebb korosztályok is befolyásolják a fiatalabb korosztályt, példát mutatnak a fiatalabbaknak. Miután ezt kifejtette, elmondta a drogok és kábítószerek miként váltak híressé. Ezt a rock’n’roll kezdetén kialakuló élvezeteket hajszoló irányzatnak tulajdonította. Elmondta, hogy miként segítették és tették tönkre a művészek pályáját a drogok, hogy miként alakítottak ki stílusokat, alkottak maradandót a zenészek kábítószerek befolyásoltsága alatt. Mesélt a drogok miatt elhunyt művészekről (pl: Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Amy Winehouse). Ez után egy „ház metaforával” elmagyarázta, hogy miként változik meg az ember a drogok hatására. Majd elmagyarázta, mivel lehetne a gyerekeknek úgy beszélni a drogokról, hogy megértsék és felfogják a következményeket. Bemutatott pár pókhálót, melyeket kábítószer befolyása alatt szőttek a pókok. Az hatás nem maradt el. Rengeteg gyerekmese tartalmaz olyan elemet, amely kiválóan szemlélteti a drogok hatásait (pl.: Alice Csodaországban, Hupikék törpikék). Az előadás összegzése ként, 0 mg kábítószert ajánlott nekünk, mert ezen felül már megváltoztathatja az ember tudatát a drog és a kábítószer.

                  Az előadás után Zacher Gábor szívesen várta az érdeklődőket, és még pár közös fotóba is beleegyezett. Az előadás remekül összefoglalta az adott témát, és szerintem sokakat elgondolkodtatott.

 

Írta: Hegyi Ádám