I. világháborús megemlékezés

Dátum: 2014-10-12 18:40:33   •   Posted by: toma3757   •  Category: 12

Az idei évben ünnepeljük az első világháború kitörésének századik évfordulóját. Ennek alkalmából a Sós tanár úrral elmentünk egy előadássorozatra.

Ez az esemény egy keddi napon volt megrendezve. Tizenkettő órakor kellett elindulnunk az iskolából, tehát voltak olyan óráink, melyek emiatt elmaradtak. A mi osztályunkon kívül még jött a 12.B és a 13.E, illetve még páran alsóbb osztályokból. Az iskolától viszonylag közelre kellett mennünk, tulajdonképp csak az 1-es villamosra kellett felülnünk. Mielőtt elértünk a célállomásunkhoz, még megálltunk a Papp László Stadion közelébe, ahol a Moravcsik tanárnő egy pár szót mondott. Innen már nem kellett sokat sétálni, hogy elérjük a célállomásunkat.

Mikor odaértünk, ez nagyterembe beültettek minket. Rajtunk kívül az Egressy Gábor Szakközépiskolából is eljöttek elég sokan. A megnyitó beszéd után előadások következtek. Az első előadás egy hadszíntérről szólt, illetve szó volt az olaszok szerepéről is az I. világháborúban. A második előadás egy korabeli katona felszereléséről szólt. Érdekesség, hogy az előadó, maga egy katonai öltözékben jött be, tehát önmagán mutatta meg a felszerelést. Ezután az Egressy Szakközépiskolából jöttek hárman. Az volt a probléma, hogy nem voltak eléggé felkészültek. Nagyjából az egész előadást a diákról olvasták le, melyekben a lényeges dolgok pontokba voltak rendezve. Ezután szünet következett.

A szünetben meg lehetett tekinteni a korai fegyvereket. Egy tolózáras puskát, egy kitámasztós nehézgéppuskát, illetve gránátokat. A puska nagyon jó állapotban volt, a tolózár kifogástalanul működött rajta, jól csúszott. A tulajdonosa mondta is, hogy rendszeresen karban tartja.

Ezek után, mikor visszamentünk és újra elfoglaltuk a helyünket, egy National Geographic-os sorozat első részét néztük meg. Ez háború előzményeiről, illetve a háború elejéről szólt, véleményem szerint érdekes volt. A filmben látható felvételeket a korban vették föl, ám a modern technika segítségével színesek voltak, nem pedig fekete-fehérek. Az egyetlen probléma csak az volt, hogy a videóból nem vágták ki a reklámokat, tehát azt a rész így át kellett tekerni.

Ez egész rendezvény érdekes volt, de szerintem több témáról is lehetett volna szó. Ami a legnagyobb problémát okozta szerintem, hogy a három diák, aki előadott nem volt felkészülve.

Írta: Kocsis Norbert