Jóembert keresünk

Dátum: 2014-11-02 19:47:07   •   Posted by: toma3757   •  Category: 12

Az osztályukkal október 22-én újra a Vígszínházba mentünk, hogy megtekintsük a Jóembert keresünk című színdarabot. Az előadást megelőzően Karner tanárnő kíséretével 20-án részt vettünk a színház egy programján, ahol különböző közös játékokban, foglalkozásokban vettünk részt.

 Az előadás 19 órakor kezdődött, 18.45-kor volt a találkozó a színház előtt, melyről többen sajnos el is késtünk különböző okok miatt. Szerencsére ez nem jelentett különösebb problémát, mert a késők nagyrésze, köztük én is az előadás megkezdése előtt odaértünk. Mi az első sorban ültünk, melynek nagy előnye volt, hogy a színészek arckifejezéseit, kisebb mozdulataikat is jól felismerhettük, hátránya véleményem szerint csak annyi volt, hogy nem láttuk át a színpadot tökéletesen. A mű úgy kezdődik, hogy 3 ’felvilágosult’ isten érkezik egy szegény városba. Az istenek feladata a jó emberek felkeresése. Szállást keresnek a városba, de senki nem akarja őket befogadni kivétel Sen Te a szegény utcalány. Ajándékul pénzt kap az istenektől, és ezzel ő lesz a mű főszereplője, illetve az istenek tesztalanya. A szerző rajta keresztül mutatja be a társadalom kegyetlenségét, önzőségét és utalnak arra, hogy a létfenntartáshoz kegyetlennek, embertelennek kell lenni, különben ez nem kivitelezhető. Különböző kényszerhelyzetekbe kényszerül Sen Te, ezért ő saját maga eljátssza a kegyetlen nagybácsiját is, aki SuiTa úr. A nagybácsin keresztül tud Sen Te nemet mondani, de erre szüksége van ahhoz, hogy életben maradjon a szegénységben. A mű nem fejeződik be konkrét válasszal arra, hogy vajon az istenek, hogyan döntenek SenTe-vel kapcsolatban illetve a végén már a közönséghez szól Eszenyi Enikő, aki Sen Te-t játssza, és véleményem szerint rámutat arra, hogy a mű kísértetiesen hasonlít a jelen társadalomra és politikai helyzetre.

A színdarabot megelőzően magyar órákon tanultunk a Brecht féle színház elemeiről melyeknek célja, hogy megszakítsák a mű átérzését és inkább gondolkozzunk el a mondandóján. A 20-ai programon is ezzel a művel kapcsolatos játékokon vettünk részt, utólag jó volt rádöbbenni, hogy valójában mik is voltak a céljai a játékoknak. Az előadás 22 órakor ért véget, csoportokba verődve mindenki haza indult.

Írta: László Tamás