Puskás fivérek sírjának megkoszorúzása

Dátum: 2013-02-10 13:56:44   •   Posted by: laggmester   •  Category: 9

2011. szeptember 19-én koszorúzni mentünk Puskás Tivadar sírjához. Az iskolából 14:00-kor indultunk. Elsétáltunk a Nagyvárad térre, az osztály nagyjából jó magaviseletű volt a kis sétán. Onnan villamossal mentünk a Fiumei úti temetőhöz. A villamosra alig tudtunk felszállni annyian voltak rajta. Mikor megérkeztünk nekiláttunk az erős napsütésben, víz nélkül, számunkra hosszú sétának. Út közben mindenki szenvedett. Egymástól kéregettünk innivalót, de senkinek sem volt már ebben az időben.

Mikor megérkeztünk, előbb (Ditrói) Puskás Ferencnél voltunk Tivadar öccsénél (nem kell összekeverni Puskás Ferenc, Öcsivel). A megemlékezésnél részt vett a honvédség is. Két díszőr állt a sír két oldalánál, a többi katona a sírtól 5-10 méterre állt, egyikük egy trombitás volt, aki katonadalt játszott. A megemlékezést először a Himnusz elénekelésével kezdődött. Utána iskolánk igazgatója (Dr. Horváth László) szólt pár szót, hogy mivel foglalkozott és hogyan alakult ki a budapesti telefonhírmondó. Mikor befejezte a mondanivalóját, két díszőr hozta a koszrút utánuk jött két tanár az egyikük az osztályfőnökünk (Alapiné Ecseri Éva). Ezek után arrább sétáltunk Puskás Tivadar sírjához, ilyenkor szinte már haldokoltunk a szomjasságtól, de a katonák, tanárok és a többiek nagyon jól bírták. Itt beálltunk szépen kettes sorba, az igazgató úr ugyanúgy mondott pár szót. Ugyan úgy történt a koszorúzás, mint az előbbinél. Mikor a koszorúzásnak vége lett az igazgató úr elköszönt tőlünk, mi is elköszöntünk mindenkitől és indultunk haza.

Miközben sétáltunk ki kezdett elmenni a nap és lett egy kis szellő. A bejáratnál láttunk egy italautomatát, reménykedtünk, tudunk venni valami szomjoltót. Ez nem jött össze. A temető bejáratánál elköszöntünk az osztálybeliektől, és indultunk haza.

Csiha Márk