Talentum hét - 5. nap

Dátum: 2015-03-18 21:09:16   •   Posted by: toma3757   •  Category: 1

            A Puskásos Talentum hét utolsó napja egy kirándulásból állt. Évfolyamok csoportokat alkotva érkeztek a Levéltárba, minden évfolyam külön időpontban.

            Mi, a 12-esek 11:30-kor találkoztunk a Nemzeti Múzeumnál. Az itteni gyülekező után indult a túra Budára. Az odavezető utat úgy tervezték meg, hogy közben különböző emléktáblákat, történelmi helyeket látogattunk meg a 48-49-es forradalommal kapcsolatban. Ezek között volt a börtön, ahonnan Táncsics Mihályt kiszabadították, a nyomda, ahol kinyomtatták a 12 pontot, a Pilvax kávéház, ahol a forradalom előtt összegyűltek az egyetemisták, fiatalok. A túra közben az osztályok kiválasztott emberei a megkapott feladatlapokra írták a megfelelő válaszokat, melyek a táblákon, szobrokon voltak elrejtve.

            A túra végállomása a Levéltár volt, ahol a ruháink lepakolása után az idegenvezető elkezdte mondani az épület történetét. A rövid bevezető után elindultunk az első emeletre, ahol elmondta az idegenvezető, hogy a festmények igencsak megváltoztak az idők során, mert több arcot átfestettek, sőt, voltak festmények, amit teljesen lemeszeltek, mert az adott rendszernek nem feleltek meg az általuk közölt üzenetek.

            A következő emeleten az épületet ért támadásokra tért ki. Elmondta, hogy az egyik teremben egy híres főnemesi család majdnem teljes hagyatéka tönkrement, amikor az 56-os forradalom alatt torkolattüzet láttak az egyik szobában az oroszok, és elkezdték lőni tankkal az épületet. Elmagyarázta azt is, hogy milyen tárolási problémákkal küzdöttek, amikor az épület bizonyos részei használhatatlanok lettek a tárolásra.

            A legfelső szinten egy interaktívabb része következett a bejárásnak, ahol két feladatlapot kaptunk. Az elsőn az első felelős magyar kormány tagjainak nevét kellett kiegészíteni, a másodikon pedig a függetlenségi nyilatkozat nehezen olvasható részeit kellett beírni. Itt azok, akik hibátlanul meg tudták oldani a lapokat, ajándékként mágneses könyvjelzőt kaptak. A feladatlapok után kipróbálhattuk a viaszpecsételés művészetét, kétféle pecséttel is. Ezek után lejjebb mentünk két emelettel, ahol a szabadságharc idejéből való dokumentumokért felelős férfi időrendbe rendezve bemutatta nekünk a legfontosabb, legmeghatározóbb dokumentumokat a szabadságharcból. Ezek között volt Petőfi katonai rangjáról való lemondása, az áprilisi törvénykönyv, és még sok más teljesen eredeti dokumentum.

            Ezzel a nap végére érkeztünk, a Levéltár után mindenki hazamehetett.


Írta:

Hajnal Imre